top of page

Tento pedál za 100 dolarů mě zachránil před nákupem nového audio rozhraní.



V roce 2019 jsem začal své dobrodružství s analogovými pedály a lampovými zesilovači. A kromě skládání písní se hodně věnuji mixu a masteringu. Kapely mi posílají své skladby k mixu, ale často jejich nahrané kytary nezní tak, jak by měly. Proto si vždycky říkám i o DI stopy.


Existují nejméně dva důvody, proč byste měli nahrávat DI stopy pro kytary. První z nich je jednoduše záložní - kytary můžete vždy znovu zesílit a získat tak jiný tón, který se k písni hodí lépe než ten původní. Druhým důvodem je, že jakákoli úprava zvuku zkreslených kytar je opravdu bolestivá a frustrující - pokud ale máte DI stopu, kde snadno vidíte přechodové jevy signálu, pak je úprava zvuku stejně jednoduchá jako například u bicích nebo baskytary.


Proto jsem chtěl také přebudovat DI kytary přes to krásné analogové a lampové zařízení, abych získal lepší kytarové tóny pro své mixy.

Ale když jsem provedl všechny ty routingy a porovnání mezi znovu nahranou stopou se skutečnou kytarou a tou reampovanou, tak ta reampovaná byla opravdu slabá. Nejen co se týče množství gainu, ale připadalo mi to divné, tenké, slabé, bez života.

Měl jsem strach.


Později jsem si ale uvědomil, že moje staré audio rozhraní má poměrně nízkou výstupní impedanci, takže bych se měl pokusit signál více zesílit, aby byl tón živější a kompenzoval ztrátu zisku.

Nebo druhou možností by mohla být koupě nového audio rozhraní s větší výstupní impedancí.

Ale nechtěl jsem utrácet

Naštěstí jsem našel použitý MXR CAE Line Booster za 100 dolarů.

Zakoupeno.

Pedál lze napájet až 18 V pro lepší headroom - tak jsem ho samozřejmě napájel tímto způsobem.


Když jsem pedál zapojil a zapnul s Gainem na 0%, tón se okamžitě zlepšil, a to i s Gainem na 0%!

Wow!

Magické!


Pak jsem nastavil Gain na cca +12 dB a tón byl stejný jako při hraní na kytaru.

Tak mě tento malý kytarový pedál za 100 dolarů zachránil před nákupem audio rozhraní za 1 000 dolarů.


OK, doufám, že tento malý blog přinese pro někoho nějakou hodnotu.


Ať vás provází múza!

bottom of page